Bulgaria Vremea in Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria este o tara din Europa de Sud-Est. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia si Macedonia la vest, Grecia si Turcia la sud, iar la est are iesire la Marea Neagra. Cu un teritoriu de 110.994 km², Bulgaria este a 14-a tara ca marime din Europa.

Sofia este capitala Bulgariei si se afla la poalele muntelui Vitosa. Sofia Airport este principalul aeroport al Bulgariei si are curse spre cele mai importante capitale ale lumii.

Obiective turistice in capitala: Palatul Regal – cladire impunatoare din toate punctele de vedere, ce a fost construita de catre fortele politiei otomane si remodelata in stil vienez in anul 1887; Teatrul Ivan Vazov - fondata in 1904, cladirea are un stil neoclasic si este realizata dupa planurile unor arhitecti vienezi; Gradina Zoologica, Muzeul de Arheologie, Monumentul Tarului Eliberator, Baile Minerale, Palatul National de Cultura si Galeria Nationala de Arta.

Alte obiective turistice in Bulgaria: Chepelare orasul cunoscut printre iubitorii sporturilor de iarna detine Muzeul de Speologie si Form Carstice care este recunoscut in toata Europa pentru exponatele aflate aici; Cetatea Kaliakra – construita la 70m de apa marii, dea lungul unei stanci care patrunde in Marea Neagra aproximativ 2km, inauntrul cetatii exista si o pestera transformata in muzeu; plaja si Golful Bolata din Kaliakra; Rezervatiile Strandja si Ropotamo din Lozenets; in Melnik: Castelul Despot-Slavova – are forma unui poligon neregulat, mult alungit, se intindea pe aproximativ 3000m2, ruinele cetatii sunt inca vizibile in partea de vest unde zidurile au pana la 10m; Piramidele de Lut, cel mai fascinant fenomen natural la Bulgariei, formatiunile au forma unor obeliscuri a caror inaltime atinge 100m; in Sf. Constantin si Elena: Parcul, Podgoriile, Gradina Botanica si Palatul Regal Euxinograd – cladirea este una impunatoare, o bijuterie din punct de vedere arhitectural, a fost folosita de familiile regale in deosebi pentru vacantele de vara; in Panichishte: Cele Sapte Lacuri (lacuri glaciare), Rezervatia si Cascada Skakavitsa unde se afla o specie rara de brad (bradul alb); Gradina Marii din Tsarevo; Izvorul Kleptuza din Velingrad; Pestera Duhlata dinVitosha; in Ribaritsa: Rezervatia Tsarichina, Rezervatia Naturala Zidul Caprei, Rezervatia Naturala Boatin; in Ruse: Parcul National Rusenski, Pestera Orlova Chuka, Orasul Antic Pliska, Bisericile din Stanca, Centrul Istoric al orasului, Strada Aleksandrova (asemanata cu Champs Elysees); Rezervatia Baltata din Albena, plajele ispititoare de la Albena si Nisipurile de Aur ofera turistilor momente unice care raman vii in memorie; Forumul si Amfiteatrul Roman din Plovdiv; Cetatea Tarevet din Veliko Tarnovo; Castelul Reginei Maria din Balcic; Capul Maslen din Duni cu plajele sale aurii; Parcul Maritim si Lacurile din Burgas, Baile Romane, Delfinariul, Nava de Razboi, Aquariumu-ul, Parcul Primorski si Gradina Zoologica din Varna; zonele de ski: Pamporovo, Bansko si Borovets.

Clima Bulgariei este supusa influentei zonei temperate, temperaturile medii variaza intre - 2°C in nordul tarii si 2°C in sud, in Campia Traciei in ianuarie, in timp ce vara oscileaza intre 22°C in nord si 24°C in sud. Imbracamintea recomandata este cea destinata anotimpului respectiv.

Limba oficiala este bulgara, insa se vorbeste si limba engleza.

Moneda nationala este Leva cu unitatile sale mai mici stotinka. Se pot folosi si cartile de credit. Tipping: bacsisul se lasa la discretie.

Ora locala este GMT+2.

Bucataria: intre mancarurile traditionale regasim cunoscuta Salata Bulgareasca, Banita, Budinca balcanica, tocanitele talmes-balmes facute in vase de lut, Kavarma, Chomlek, Kapama, Cheverme. Vinul bulgaresc este cunoscut in intreaga lume si oriunde te-ai duce in regiunile balcanice, vinurile sunt servite in completare pentru delicatese.

Oferte in Bulgaria